Ett hav av lommebøker

Om du nylig har begynt å studere eller vil kjøpe dine første coins eller tokens kan mengden av informasjon være overveldende for mange.
Ett av disse tilfellene er hvordan du skal oppbevare dine coins eller tokens når du har anskaffet dem.

Vi starter denne posten med å liste opp noen feil nybegynnere gjør, om du føler deg truffet anbefaler jeg deg å rette opp dette så raskt som mulig.

  1. Ikke oppbevar coins eller tokens hos exchanges eller andre aktører hvor du ikke har full kontroll over dine private nøkler. Dette kan være Bittrex, Poloniex, Coinbase, localbitcoins osv.
  2. Om du har en fullverdig klient på din datamaskin, krypter lommeboken din og ta backup.
  3. Vær sikker på utgiveren av lommeboken så du ikke får malware på datamaskinen, de fleste har linker til lommebøker på den offisielle siden til coin’en eller token’en.

 

Hvorfor?

  1. Om du oppbevarer coins eller tokens hos de ovennevnte aktørene gjør du det hos deres lommebøker. Dem har i bunn å grunn full tilgang til dine coins. Går siden ned eller de bak sidene stikker av er det fint lite du kan gjøre. Det er innehaver av de private nøklene som eier coin’en/token’en.
  2. Alltid ha backup, en datamaskin kan krasje. Og uten backup har du ingen måte å få igjen pengene dine på. Kryptering av lommeboken er like viktig, om du ikke gjør det kan hvem som helst med tilgang til datamaskinen stjele dine penger. Så får du virus eller malware er det stor sjanse for at du blir litt fattigere.
  3. De fleste større lommebøkene kan man stole på, de har koden sin offentlig via github og den blir gjennomgått av andre kodere. Men vi har sett tilfeller hvor nye coins har lastet opp infiserte lommebøker som er laget for å stjele andre lommebøker. Aldri last ned .exe filer fra ukjente kilder.

 

Har i en tidligere post nevnt Bitcoin Core og lagt ut en guide for hvordan man bruker den, du finner den her: Hvordan sikre dine bitcoin – Bitcoin Core

Her kommer noen andre guider, de fleste er på engelsk men om du har problemer ikke nøl med å ta kontakt her, eventuelt kan du ta kontakt på twitter ved å klikke på bildet under.

 

Bitcoin

Electrum wallet

Electrum er en lettvekt klient som vil si at du kan installere den og den er klar til bruk. Du trenger ikke å laste ned/verifisere hele blockchain.

Du finner en guide her: https://blog.coingate.com/2017/02/setup-electrum-guide/

Armory Wallet

En annen aktør med godt rykte og ett alternativ til bitcoin core.

Denne er litt mer avansert.

Du finner en del tutorials her: https://www.bitcoinarmory.com/tutorials/

 

Ethereum

En liten sidenote her.
Ethereum har sine egne tokens, oftest nevnt som ERC20 tokens som kjører på Etherums blockchain. Disse vil også være kompatibel med lommebøkene jeg nevner her.

Du sender og mottar disse som du ville gjort med Ethereum.

Noen eksempel på slike tokens er:

  • ICN (Iconomi)
  • ANT (Aragon Network Token)
  • GNT ( Golem Network Token)
  • Fun (FunFair)

MIST

MIST kan anses som Ethereums core wallet, en fullverdig og sikker klient.

Du finner en guide som går igjennom MIST her: https://medium.com/@attores/step-by-step-guide-getting-started-with-ethereum-mist-wallet-772a3cc99af4

MyEtherWallet

En lettvekts klient, dette er min desiderte favoritt på grunn av integrering mot Ledger Nano S som er en såkalt “Hardware wallet”.
Selv om denne tjenesten er “online” har ikke utviklerne tilgang til dine private nøkler, det er det bare du som har.

Her er en kjapp video som går igjennom tjenesten: https://www.youtube.com/watch?v=phht73IvUDI

 

Litecoin

Electrum Litecoin wallet

Fungerer som bitcoins electrum wallet.

 

Litecoin Core

Ganske så lik bitcoin’s core lommebok.
Her er en video guide som tar for seg installasjon og bruk : https://www.youtube.com/watch?v=7o2k3LqNudo

 

 

Det finnes utallige flere coins og wallets men det vil være umulig for meg å få plass til alle i en eller ti bloggposter derfor har jeg laget dette korte utdraget. Har med vilje ikke tatt for meg mobile lommebøker, dette kommer i en post som vil være dedikert til disse.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *