Hva er egentlig “blockchain?”

Blockchain har vært en del i media og blir av mange sett på som teknologien som skal forandre verden og hvordan vi ser den. Vi er på vei over knausen nå, det er ikke mange år siden at de fleste mente at dette var bare tull.

For hvem har vel bruk for en teknologi som kan gjøre både verdi og dokumentoverføringer kjapt uten noen form for sentralt mellomledd?

Kommer til å primært bruke Bitcoin i forklaringen men det finnes flere typer blockchain, i bitcoin sitt tilfellet er systemet og blockchainen desentralisert. Altså, bitcoin har ikke noe sentralt styringsorgan og bitcoin’s blockchain holdes ikke på en definert geografisk lokasjon.

Blockchain i denne forstand er ett verktøy som kan brukes i ett samfunn der ingen stoler på hverandre. Systemet kan brukes til å sende verdier og sensitiv informasjon på en måte som er veldig, veldig vanskelig å forfalske.

En blockchain er i bunn å grunn en verifisert og sikker liste med transaksjoner/overføringer. Det kan være en protokoll, et register eller et regneark. Innholdet er en oversikt over alle transaksjoner som noen gang er gjort i systemet. Det som differensierer dette fra en database er at det ikke lagres et spesielt sted, men at det finnes helt identiske kopier over hele verden.

 

En blockchain består av hele historikken og alle tidligere endringer av protokollen siden starten. Med jevne mellomrom samles informasjon nok til å fylle opp en ny blokk i kjeden. Når den er ferdig, skal blokken festes til kjeden på en garantert og verifisert måte, slik at også det siste leddet bekrefter at alle tidligere ledd er ekte.

Et av flere geniale trekk med blockchain-teknologien er at privilegiet med å sette neste blokk blir loddet ut. Ved at det er en tilfeldig som får skriveprivilegiet, blir det svært vanskelig å forfalske noe som helst. Jo flere som deltar i lotteriet, jo vanskeligere blir forfalskning. Når en blokk er skrevet og lagt til i kjeden, er det for sent å gjøre noen endringer. Det er også lagt inn incentiver for å være med å bidra. I praksis er det penger å tjene på å bidra til å skrive protokollen og holde den etterrettelig. Med mindre du klarer å kontrollere over halvparten av alle maskinene som er med på å lagre kjeden, er det så å si umulig å forfalske noe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *