Hva er Ethereum?

Hva er ethereum?

 

Ethereum er i bunn å grunn en open source plattform laget ved hjelp av blockchain teknologien, denne plattformen lar utviklere bygge og kjøre desentralisere applikasjoner på Ethereum’s blockchain i form av smartkontrakter.

 

hva er forskjellen på bitcoin og ethereum?

 

Som Bitcoin er Ethereum en offentlig og desentralisert Blockchain, men det er flere signifikante tekniske forskjeller mellom dem.

Bitcoin tilbyr en definert anvendelse av blockchain teknologien og det er ett p2p basert elektronisk kontantsystem. Bitcoin’s blockchain brukes til å spore eierskap av digital valuta (Bitcoin), mens Ethereum’s blockchain brukes til å kjøre koden til hvilken som helst desentralisert applikasjon.

Når det kommer til mining så vil du ved Ethereum få Ether som er drivstoffet for alle transaksjoner som foregår på Etherum’s blockchain. Ether kan overføres på samme måte som Bitcoin men den er ikke laget for å være en valuta slik som Bitcoin er.

 

Hva er en smartkontrakt?

Smartkontrakt er betegnelsen vi bruker for å beskrive datakode som sammensatt kan gjøre det lettere å utveksle penger, eiendom, aksjer eller noe annet av verdi. Nå en smartkontrakt kjører på blockchainen blir den en et selvbetjent dataprogram som automatisk utfører sin oppgave når spesifikke forhold blir oppfylt. Siden smartkontrakter kjører på blockchainen vil de kjøre akkurat slik som dem er programmer uten mulighet for sensur, svindel eller forstyrrelser fra en tredjepart.

Alle blockchainer har muligheten for å kjøre kode men de fleste er veldig begrenset. Ethereum er laget for å kjøre slike koder og programmer, noe som gjør det til en ypperlig plattform for utviklere som vil lage sine egne blockchain programmer.

 

Ethereum’s virtuelle maskin

Før Ethereum ble laget var blockchain applikasjoner designet for å utføre et svært begrenset sett av operasjoner. Bitcoin og andre blockchain-baserte valutaer ble utviklet utelukkende for å fungere som p2p baserte digitale valutaer.
Utviklerne så et problem, enten måtte dem utvide settet av funksjoner som tilbys av Bitcoin og andre typer applikasjoner, noe som vil være svært komplisert og tidkrevende. Eller, utvikle en ny blockchain applikasjon og en helt ny plattform laget for å kjøre kode.

Dette var målet Vitalik Buterin hadde når han laget Ethereum, en plattform som lar enhver kjøre sin kode på Ethereum’s nettverk.

EVM (Ethereum Virtual Machine) er en Turing komplett programvare som kjøre på Ethereum’s nettverk. Denne lar hvem som helst kjøre et hvilket som helst program, uansett programmeringsspråk om du gir den nok tid og minne.
EVM gjør produksjonen blockchain-applikasjoner mye raskere og enklere enn før. I stedet for å måtte bygge en helt ny blockchain for hver applikasjon gir Ethereum utviklere muligheten til å lage potensielt tusenvis av applikasjoner på en plattform.

 

Hva kan Ethereum brukes til?

Ethereum gjør det mulig for utviklere å bygge og distribuere desentraliserte applikasjoner. En desentralisert applikasjon eller Dapp tjener et bestemt formål for sine brukere.

Bitcoin, for eksempel, er en Dapp som gir sine brukere et p2p basert elektronisk kontantsystem som muliggjør Bitcoin transaksjoner. Siden desentraliserte applikasjoner består av kode som kjører på et blockchain nettverk, kontrolleres de ikke av noen enkeltperson eller sentral enhet.

Alle tjenester som i dag er sentraliserte løsninger kan desentraliseres ved hjelp av Ethereum. Tenk på alle typer formidlings-tjenester som eksisterer, her snakker vi om alt fra lån levert av banker til eiendoms skifte.

Ethereum kan også brukes til å bygge “Decentralized Autonomous Organizations (DAO). En DAO er en komplett selvstyrende, desentralisert organisasjon uten en enkel leder. DAO er drevet av programmeringskode spredd ut over flere smartkontrakter som er laget på Ethereum’s blockchain. Koden er utformet for å erstatte reglene og strukturen til en tradisjonell organisasjon og eliminerer behovet for ansatte og en sentralisert kontroll. En DAO eies av alle som kjøper tokens, men i stedet for å vise til eierskap eller en andel fungerer tokenene som et stemmemiddel.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *