Hvorfor Bitcoin er viktig

Opprinnelse

For at man skal forstå hvorfor desentraliserte digitale valuta er så viktige må man forstå hvordan dem fungerer. Den fundamentale forståelsen av Bitcoin ser ut til å være manglende hos mange som nå velger å uttale seg.

Bitcoin ble laget i 2008 av en eller en gruppe programmerere under kallenavnet Satoshi Nakamoto.
Hovedideen var å lage en overførbar form av verdi som ikke utstedt av en sentral bank eller myndighetene. Denne skapelsen skulle kunne overføres via internet og p2p teknologi, og kostnadene som oppstår ved overføring skulle være minimale. Dette nettverket/protokollen ble introdusert i 2009.

Den 9 sider lange whitepaperen til Bitcoin finner du her. Denne forklarer i detalj hvordan bitcoin skapes, overføres, hvordan nettverket fungere etc.

The genesis block

Miningen av Bitcoin startet i 2009 og Satoshi minet den første blokken som er kjent som Genesis Blokken. Den første av mange, vi er pr dags dato på block 485992 (19.09.2017 klokken 08:58.)

I hvilken som helst Bitcoin explorer kan man se både den første, den siste og alle blokkene imellom. Bitcoin er ved design laget slik at enhver transaksjon skal kunne ses av alle. En stor feil mange gjør er at dem tror at bitcoin i seg selv er anonymt. Dette er feil .

 

Hvorfor Bitcoin?

“The root problem with conventional currency is all the trust that’s required to make it work. The central bank must be trusted not to debase the currency, but the history of fiat currencies is full of breaches of that trust. Banks must be trusted to hold our money and transfer it electronically, but they lend it out in waves of credit bubbles with hardly a fraction in reserve.”

-Satoshi Nakamoto

Det Satoshi og mange andre mener her er at vi ikke kan stole blindt på sentral banker og myndighetene, vi har det ikke så aller verst her i Norge men se på Venezuela og andre land hvor økonomien har blitt lagt i ruiner på grunn av politikk og korrupsjon.

Se på den store mengden med gjeld flere etablerte land har pådratt seg over årene, gjeld som ikke kan nedbetales for det finnes ikke nok penger til å håndtere den. Tidligere økonomiske kollapser burde ha lært oss dette, vi har et økonomisk system som fungerer i teori. Men, i praksis vil vi gå på en smell etter den andre. Vi lever på usikret kredit, nye penger skapes uten at vi har nok verdier til å støtte under.

Banksystemet er bygget på tillit.

Bitcoin kan ikke manipuleres fra sentralt hold, den er ikke bundet innenfor landegrenser og Bitcoin nettverket har aldri ferie. Man kan altså overføre fra hvor som helst, når som helst så lenge man har tilgang til internet eller en satellitt.

Samtlige transaksjoner er av design lesbar av alle og man trenger ikke noen mellom-mann for å overføre penger fra punkt A til punkt B eller C eller D. Myndighetene kan heller ikke blokkere transaksjoner, nettopp derfor har “whistle-blower” organisasjoner startet å benytte seg av Bitcoin.

Wikileaks ble en stund blokkert av Paypal, Visa og mastercard etter pålegg fra myndighetene. Wikileaks er en organisasjon som sprer dokumenter på vegne av “whistle-blowers”, informasjon som kan være til nytte for befolkningen. Dem har med årene både avdekket korrupsjon og drap.

Edward Snowden er kanskje den mest kjente i nyere tid.

Så her har man altså et finansielt system som fungerer likt for alle. Vi har en begrenset mengde Bitcoin som kan bli skapt og den grensen er på 21 millioner, denne grensen forventes å nåes ved år 2140.

 

2 thoughts on “Hvorfor Bitcoin er viktig

 1. Øystein Øren Reply

  Jeg leste kommentaren din på NRK.no. Jeg forstår fortsatt ikke hvordan Bitcoin sikrer identifisering? For meg ser det ut som om Onecoin implementerer KYC-standarden for å unngå anonymitet, og at EU kommer til å kreve at kryptovaluta forholder seg til KYC-standarden?

  • harand Post authorReply

   Hvorfor skal noen identifiseres på person-nivå ved bruk av Bitcoin?

   OneCoin er ikke og vil aldri bli en kryptovaluta. Dem kjører en simulering av en blockchain, ikke noe annet.
   Dette har blitt testet og verifisert flere ganger fra flere forskjellig aktører.

   Her har du et tilfelle hvor skurker mottar verifisering av din identitet, og jeg kaller dem skurker for flere av dem har tilknytting til Maltisk mafia.
   Er dette personer man vil overlevere id papirer til?

   KYC kan implementeres på tredjeparts exchanges, dette for å beskytte brukere og leverandør siden man da også involverer fiat.
   Det behøves ingen andre plasser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *