Hva er Bitcoin futures og hvilken påvirkning vil dette ha for prisen?

Bitcoin future

En Bitcoin future kontrakt er en avtale om at du vil kjøpe eller selge et bestemt antall bitcoin innenfor en angitt tidsramme for en fastsatt pris.
Så om du kjøper en Bitcoin future kontrakt til 20 000$ pr Btc, da samtykker du til å kjøpe Btc til den kontraktprisen på avtalt dato. Det samme vil gjelde for salg.
Future-markedet er det motsatte av spotmarked /Exchanges.

Handling på spotmarked/exchanges skjer umiddelbart, du kjøper direkte.
Futures handles på en bestemt dato til en bestemt pris.

Det er viktig å merke seg at det ikke er noen ekte bitcoin som blir utvekslet ved bruk av futures. Du vil få tap/gevinst i plattformens valuta. (USD, EUR, NOK.)

Man kan godt lure på hvorfor folk velger denne løsningen istedenfor å handle Bitcoin direkte. Den mest åpenlyse grunner at at individer og organisasjoner tjener mye penger på arbitrasje. (En strategi hvor man utnytter prisforskjellen mellom to eller flere markeder)

“cash-and-carry-arbitrage” er en metode for å utnytte markedet. Dette vil si at noen tar en lang posisjon ved å kjøpe bitcoin på exchanges og en kort posisjon i bitcoin futures.

Denne personen kjøper da bitcoin for 9000$ på exchanges og kjøpe en bitcoin future på 10 000$.

Hvis bitcoin prisen da når 11 000$ ved kontraktens slutt har han tjent 1000$ ved å ta en liten risiko. Hadde bitcoin gått under 9000$ ville dette resultert i tap.

Hva vil dette si for oss?

Mange tror at introduseringen av futures vil være godt for bitcoin da dette åpner opp for “mainstream adoption”. Spekulanter mener dette også vil hjelpe bitcoin’s volatilitet da det antas at andre tar på seg risikoen og høster belønningen ved et turbulent marked.

Tok kontakt med Rune Bergh som er moderator samt en stor bidragsyter i den største norske kryptovaluta gruppen på facebook for å få litt input på akkurat dette.

Den kanskje viktigste grunnen til å velge futures er at likviditeten er enorm , langt langt større enn selve markedet, i tillegg kan institusjoner i større grad også være likviditetsprovider.

Det er volatiliteten som er attraktiv med bitcoin, og håpet hos gigantene er at det fortsatt er lenge til krypto-markedet er like infisert som det vanlige finansmarkedet der det ikke lenger finnes volatilitet da alt holdes kunstig i sjakk. Jeg tror ikke det kommer til å legge noen stor demper på volatiliteten med det første, og det er det heller ingen profesjonelle tradere eller institusjoner som ønsker.

Skeptikere mener at futures kan sammenlignes med rulett. Men slik det er idag handles det meste av varer og verdier via futures. Siden spotmarked og futures er så sammenflettet mener noen at markedene letter kan manipuleres. Dette kan skje ved at man vet at en bitcoin hval kommer til å dumpe om en måned, rykter om store kjøp via fond og andre store begivenheter som kan føre til store svingninger i markedet.

Futures markedet kan teoretisk sett temme bitcoins volatilitet, men samtidig også forsterke både bearish og bullish trender på exchanges. Snart kommer en stor aktør som vil være med, CME group vil tillate future trading i løpet av desember.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *