Bitcoin, tulipaner & bobler

Den siste tiden har store norske medier kastet seg på nyhets-bølgen og ser ut til å følge enhver svingning bitcoin måtte ha.

Oftest er det artikler hentet fra andre medier som er oversatt til norsk med noen få nye linjer lagt til som gang på gang viser at artikkelforfatter har minimal forståelse om hvordan teknologien fungerer, hva bitcoin er og viktigst av alt, hvorfor bitcoin ble laget. Vi kan kanskje ikke forvente kvalitets artikler lengre fra medier som baserer seg på klikk og annonseinntekter siden dem tilsynelatende bare skriver om det som er “in” denne måneden uten at dem reflekterer over innholdet før dem publiserer.

Det verste under slike artikler som ofte inneholder feil og mangler er kommentarfeltene, vet ikke hvor mange kommentarer jeg har sett de siste ukene hvor folk sammenligner bitcoin med aksjer, tulipaner, boligmarkedet og mye annet irrelevant vås.

For det første er det ekstremt vanskelig å sammenligne denne teknologien og dens struktur med andre finansielle midler, dette er forsåvidt ny teknologi og man kan sammenligne mange artikler og kommentarer med artikler og kommentarer som ble publisert om internet de første årene.

Bitcoin & tulipaner

Denne sammenligningen blir ofte brukt av skeptikere, hovedsakelig fordi dem ikke forstår konseptet og har heller ikke satt seg inn i teknologien.

Tulipanene som blir omtalt stammer fra det kjente tulipankrakket.

Kan man sammenligne blomster og protokoller?

Tulipanene var aldri sikret av noe nettverk slik som bitcoin er.  Bitcoin har flere millioner datamaskiner som sikrer nettverket bitcoin kjører på.

Tulipaner kan ikke overføres elektronisk på tvers av landegrenser.

Tulipaner kan ikke deles på en eller flere desimaler.

Tulipaner ville aldri og kan aldri overta for sentralbanker.

Man ser galskapen i dette, hvordan kan man sammenligne elektronisk gull og gråstein? Skal man sammenligne to ting mot hverandre er det en fordel at dem faktisk er sammenlignbare.

Det samme gjelder forsåvidt e24’s forsøk på å sammenligne bitcoin med børsnoterte selskaper og aksjer. Jeg skjønner selvfølgelig hva dem skal frem til men det å sammenligne på denne måten går ikke.

Bitcoin er en desentralisert digital valuta som fungerer på tvers av landegrenser og er ikke styrt av noen stat eller overordnet sentralisert organ slik fiat er. Teknologien den er bygget på har mange bruksområder innenfor finans og mange andre bransjer. En av de beste egenskapene er at all kode er tilgjengelig for alle, altså kan hvem som helst verifisere koden og hva den gjør.

Bitcoin er ikke tulipaner, aksjer, et verdipapir, et gjeldsbrev, fiat eller et børsnotert selskap.

Github: https://github.com/bitcoin/bitcoin

Whitepaper/Teknisk dokument: https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *