Så du skal kjøpe din første kryptovaluta?

Før vi starter

Jeg vil anbefale å ta sikkerheten på alvor fra start. Det er allerede skrevet en egen artikkel om sikkerhet og hvilke tiltak man burde ta her: http://blockchainbloggen.no/2017/11/20/kryptovaluta-sikkerhet/

 

Hvordan oppbevare Bitcoin og Ethereum?

Her er det mange måter å gå frem og det kan være mange fallgruver for nybegynnere.

For det først må du ha en sikker lommebok for å oppbevare dine bitcoins på, exchanges og online-lommebøker anbefales absolutt ikke. Du, og bare du må ha tilgang til din “private key” som rett og slett er en string med kode som verifiserer deg som eier av lommeboken og dine bitcoins.

Det jeg synes er den beste måten er å bruke enten en Ledger Nano S (Koster deg rundt 60€) eventuelt en Trezor (koster litt over 100$).
Dette er hardware lommebøker og noe av det sikreste du kan bruke, jeg har skrevet en mer utdypende artikkel her:  http://blockchainbloggen.no/2017/06/30/hardware-wallet-hva-er-det-og-hvordan-fungerer-dem/

 

Hvor kan du kjøpe kryptovaluta?

Coinbase er en brukervennlig og veldig populær plattform som er godt egnet for de fleste. De har også en egen app til ios og android telefoner.

  1. Åpne en konto hos Coinbase.
  2. Legg til betalingsmetode (Kort eller overføring via bank).
  3. Gå til “Buy/sell” seksjonen, velg hva du ønsker å kjøpe.

 

Som du ser vil du kunne kjøpe Bitcoin, Ethereum og Litecoin hos Coinbase.
Når det kommer til limits vil disse øke etter hvert.

Kraken og BitPanda tilbyr også salg av kryptovaluta mot fiat.
De fleste tar en del avgifter ved kjøp. Direktekjøp med debit/kreditt kort via coinbase koster deg 3,99%
(https://support.coinbase.com/customer/portal/articles/2109597-buy-sell-bank-transfer-fees)

Jeg har også bare gode erfaringer med Bitmynt.no som er drevet av Sturle Sunde, for mindre kjøp (under tusen kroner) anbefales det at du bruker han via localbitcoins. Her går det via bankoverføring og det vil ta en dag eller to før du har bitcoin på din konto.

Hva om jeg ønsker en annen kryptovaluta?

Om Bitcoin, Ethereum og Litecoin ikke er hva du er ute etter er disse en “gateway” til andre kryptovaluta. Alle andre kryptovaluta har et trading par mot en av disse, og de færreste har pr dags dato et fiat par.

Det vil altså si at så lenge du har Bitcoin så er det ikke så vanskelig å få tak i for eksempelvis GRS, men da må du bruke en annet exchange.

Metoden jeg oftest bruker for å finne ut hvor en kryptovaluta trades og hvilket par den trades mot er å sjekke coinmarketcap. 

I dette eksempelet bruker jeg GRS.
Da går jeg inn på coinmarketcap og skriver GRS i søkefeltet oppe på høyre side.

Trykk på resultatet som da kommer rett under søkefeltet og det tar deg til oversikten for den kryptovalutaen.

For å sjekke pairs og hvilket exchange jeg må gå til så trykker man på markets tabben.

Her er det noen å velge mellom men jeg forholder meg som oftest til den exchangen med mest volum som i dette tilfellet er Bittrex.

Tips: Trykker du her under “Pair” vil du bli dirigert videre til exchanget og den aktuelle kryptovalutaen og pairet.

Handler du i mange forskjellige typer kryptovaluta vil du måtte registrere deg på flere exchanges og det er for mange til at man skal kunne dekke samtlige i denne artikkelen. Men de fleste er ganske like så jeg bruker bittrex i dette eksempelet og vi følger gangen videre for å kjøpe GRS.

Som vi har sett ovenfor så har GRS et BTC pair hos Bittrex, jeg må da først overføre BTC til Bittrex.

Lag deg en konto via Bittrex sin side, vær oppmerksom på hva din “trading limit” er. Denne vil begrense hvor mye du kan kjøpe/selge for. Du må verifisere deg for å kunne øke denne grensen.

Etter du har laget en konto trykk på “Wallets” knappen oppe til høyre.
Denne vil dirigere deg til lommebøkene du har tilgjengelig hos Bittrex. Det er veldig viktig å huske at dette er ikke “dine” lommebøker. Bittrex har de private nøklene til disse lommebøkene, ikke du.

Dette vil si at Bittrex eier dem og midlene som befinner seg på dem men lar deg bruke dem. Dette gjelder alle sentraliserte exchanges. Man må rett og slett stole på at dem ikke stenger dørene og stikker av med pengene dine, så ALDRI oppbevar midler på exchanges over tid. Overfør bare når du skal trade.

Her vil du få opp din balanse og siden du nylig har opprettet konto her vil den mest sannsynlig være null.
For å sette inn Bitcoin trykk på [+] tegnet på linjen.

Bildet ovenfor vil da dukke opp. Som du ser ber Bittrex om at du bare sender Bitcoin til denne adressen.

I <Address> feltet står adressen du må sette Bitcoin inn på.

Når du har gjort dette må transaksjonen verifiseres, dette tar litt tid og det kan variere etter hvor mye trafikk som foregår på Bitcoin nettverket.

Når du har Bitcoin i lommeboken hos Bittrex kan du finne pairet du vil trade.

Trykk på markets og du vil da få opp Bittrex sitt eget søkefelt, bruker igjen GRS som eksempel.
Trykk deretter på resultatet under.

 

Du vil da få opp siden som vises på bildet her, denne inneholder en pris-graf og ordreboken hos Bittrex med Asks og Bids.

Asks er folk som selger til en fastsatt pris.
Bids er folk som kjøper til en fastsatt pris.

Hvilken pris du ønsker å kjøpe for må du bestemme selv, det finnes videoer på Youtube som går igjennom hvordan tradingen fungerer i detalj. Vil anbefale å søke opp slike tutorials om du er usikker.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *